De rol van vlees in een evenwichtige voeding

Praktische gegevens
Als spierweefsel van (eetbare) zoogdieren en gevogelte is vlees immers rijk aan hoogwaardige eiwitten, arm aan vetten en calorieënarm. Een perfect dieetproduct dus! Bovendien is rood spierweefsel een enige bron van ijzer, zink en vit B12, essentiële nutriënten zonder dewelke ons lichaam niet kan functioneren. Anderzijds is vlees een buitengewoon veelzijdig levensmiddel dat op een schier eindeloze manier is te verwerken tot direct verbruikbare verse producten, verduurzaamde vleesproducten (charcuteriewaren) en vleesbereidingen allerhande. Niet zelden zijn deze laatsten culinaire hoogstandjes op feesten; thuis of op restaurant.
Nochtans komt vlees steeds meer onder druk te staan. De reden zijn veelvuldig en niet steeds rationeel. Vlees zou niet gezond zijn. Te vet zijn. Vleesbereidingen zouden te zout zijn, te sterk bewerkt ... stikken van de bewaarmiddelen. En dus de oorzaak zijn van een hele reeks kankers. Bovendien zou de ecologische voetafdruk van dierproductie te groot zijn. Het eten van vlees zou dus nefast zijn voor het klimaat. Om nog maar te zwijgen over het grote dierenleed dat gepaard gaat met het consumeren van dierlijke producten (vlees, vis, eieren, melk en zuivelproducten). Kortom het vegetarisme is de toekomst. Zou het?
Carlos
Contactgegevens
Ook Interessant

22.02.2026 Grüsse aus Wien_concert
Dit Weense concert van de Internationale Robert Stolz Club, vormt een echte succesformule die ondertussen een vaste waarde op het Neos-programma vormt. Tópklasse. Wees welgekomen op zondag 22 februari 2026 in de comfortabele zetels van deSingel!

Nieuwjaarsconcert Bijloke Gent (VOLZET)
Zet het nieuwe jaar stijlvol in, muzikaal én omringd met Neos vrienden!

Nieuwjaarsreceptie 2026
We starten het nieuwe jaar graag samen met jullie! Kom mee klinken op een hoopvolle toekomst tijdens onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.
