Fietstocht naar 't Steencayken

Praktische gegevens
Praktisch
Menukeuze:
- Steak met pepersaus
OF
- Oostends vispannetje
Keuze per mail te bevestigen naar: berlaar@neosclub.be
Of via sms naar 0479 07 42 28
Ook inbegrepen is een dessert (hoeft niet vooraf besteld, kan gewoon ter plaatse) en één drank naar keuze.
Totaal: 30 € (niet leden 35 €)
Links:
Kaartje met ritoverzicht: Kaart fietstocht Steencaeyken
Knooppuntenlijst: Lijst knooppunten Steencaeyken
Wat is het Steencayken?
....een authentiek eetcafé dat zijn steentje bijdraagt !
Hier snuif je niet enkel de geur op van overheerlijke en traditionele gerechten, maar ook van een rijke geschiedenis. Centraal gelegen tussen de vroegere steenbakkerijen en ambachten van weleer, werd dit historisch pand uit 1872 onder meer gebruikt als controlepost voor aankomende schepen. De industriële look en de karakteristieke inrichting zoals het ruim van een schip is dan ook een knipoog naar dit verleden.
't Steencaycken is gevestigd in een prachtige, authentieke herenwoning uit 1780. Bij de recente restyling van het eetcafé behield men uiteraard al deze traditionele elementen. De combinatie van hout en zwart staal in het interieur geeft het pand een moderne, industriële look. Het authentieke kader biedt het perfecte tegenwicht voor het stoere rasterwerk. In dit interieur pareltje wordt genieten van een hapje en een drankje nog aangenamer.
De vroegere eigenaar van de Boomse steenbakkerijen in ‘t Steencaycken woonde in het gebouw. De Rupelstreek telde op het einde van de 18de eeuw meer dan 100 steenbakkerijen! De opkomst van beton en de mechanisering maakte dat dit ambacht rond 1960 verdween. In het Boomse dorpsgehucht ‘Noeveren’ een beetje verderop kan je nog de allerlaatste complete steenbakkerij van de Rupelstreek gaan ontdekken. De aanwezigheid van zowel een handgeleeg als een industriële fabriek maakt een bezoek aan ’t Geleeg, gelegen aan de Frateur site , onvergetelijk. De ringovens, klampovens, pannenloods en droogloodsen werden allemaal zorgvuldig gerestaureerd.
Sporen van de baksteenindustrie in de streek gaan terug tot 1346, toen er volgens de Inventaris Onroerend Erfgoed sprake was van een tichelengeleghe in de steeg Blauwe Pan. De klei werd uit kleiputten en langs de oevers van de Rupel uit de grond gestoken, waarna de arbeiders de stenen manueel vormden. Deze stenen werden wekenlang in de droogloodsen bewaard waarna ze de oven in gingen om te bakken.
Programma:
12:00 | Aankomst voor lunch in eetcafé 't Steencaeyken |
14:00 | Vertrek na de lunch in eetcafé 't Steencaeyken |
16:00 | Aankomst aan Berlaar-Starion |
Neos Berlaar
Contactgegevens
Ook Interessant

Feestje Wilfried 18 !
Wilvried wordt 18 met een spetterende fuif

Najaarsreis Albanië Provincie Antwerpen
Albanië, in het zuidoosten van Europa, is een land vol contrasten en verrassingen. Provincie Antwerpen gaat in 2025 samen met jou op reis.

Met de scooter naar Benidorm
Voor iedereen.... comfortabel de bloemetjes buiten zetten in Benidorm