Page 18 - _0BGDG_CRM NEOS SEPT 24_2435426.PDF
P. 18

Het groene kookboek:


          een zomers groentefestijn






          Beloftes als ‘minimale inspanning, maximaal resultaat’ en ‘smaakvolle groenterecepten’ sieren de
          cover van dit kookboek. Alsof we van het kleurrijke bord op de voorkant nog niet genoeg watertandden,
          gaat de kleurenparade aan recepten op de achterflap gewoon verder. “Vega en vegan voor elke dag”
          belooft Rukmini Iyer ons. Plantaardig eten hoeft duidelijk niet saai te zijn. Lekker nazomeren met
          recepten vol blinkende groenten? Dat hoef je ons geen twee keer te vragen!
                                                                                         Kim Van der Zwalmen

          De koningin van de bakplaten, zo                                    Goed voor mens en natuur
          wordt ze soms genoemd. Niet gek,                                    Uit een studie op identieke tweelingen
          want Rukmini Iyer is de auteur van                                  van de Universiteit van Stanford blijkt
          meerdere kookboeken met énkel                                       ! 1 %"1 -,0&1&"3" "ƛ" 1 3 + -) +1  /!&$

          bakplaat-gerechten. Zo passeerden de                                eten al te merken is na 8 weken. 22 twee-
          groene, zoete, wereldse, makkelijke,                                lingen namen deel aan de studie: aan de
          snelle én groene barbecue bakplaat                                  ene groep werden gezonde, omnivore
          al de revue. Telkens verkochten de                                  maaltijden gegeven, aan de andere ge-
          boeken van de Britse chef als zoete                                 zonde, strikt veganistische maaltijden.
          broodjes. Een advocate die een culi-                                De gezondheid van beide groepen twee-
          naire carrière-switch maakte. Naast                                 lingen ging erop vooruit, maar die van
          kookboeken-schrijfster is ze ook food-                              de plantaardige nog een stukje meer.
          stylist en columnist bij The Guardian.                              Plantaardig eten betekent meer groen-
          Rukmini Iyer is pescotariër, wat wil                                ten, fruit, granen en peulvruchten eten,
          zeggen dat ze geen vlees, maar wel                                  die op hun beurt dan weer meer vitami-
          vis eet. Toch focust ze in haar boeken                              nen, mineralen en vezels bevatten. Al
          vaak op plantaardig eten, en houdt ze                                )&'ƞ %"1Ǿ 7, )0  &' ")( ""1- 1/,,+Ǿ +,!&$

          rekening met haar glutenvrije vrienden.                             om gevarieerd te eten.
                                                             Daarnaast kan één vegetarische dag per week al een groot ver-
          Flexi-watte?                                       schil maken voor het milieu. Ongeveer een derde van alle
          Plantaardig eten, dat betekent een voedingspatroon volgen   CO2-uitstoot in de wereld is afkomstig van voedselproductie,
          waarbij je vooral fruit, groenten, noten, peulvruchten en za-  4  /3 + !" %")ƞ !,,/ !" 3)""0Ȓ "+ 72&3")-/,!2 1&"ǽ  "1 ćć+ ! $

          den eet. Ook vlees- en visvervangers passen daarbij. Kortom,   per week zonder vlees, bespaar je volgens Week Zonder Vlees
          de focus ligt op plantaardige producten. Vegetariërs vermij-  op een heel jaar een CO2-uitstoot gelijk aan 323 km autorijden.
          den het eten van vlees, vis en gevogelte, terwijl veganisten   Daarmee geraak je vanuit het Neos Huis helemaal tot in Parijs!
          daarnaast ook andere producten afkomstig van dieren ver-
          mijden. Denk maar aan zuivelproducten, eieren of honing.   Aan tafel
          Daarnaast zijn er ook de pescotariërs (viseters) en de pollo-  Reden te meer om in de plantaardige recepten van Rukmini


          1 /&Ċ/0Ǿ !&" "+(") $"3,$")1" "1"+ǽ  )"5&1 /&Ċ/0 ,# Ɲ"5 +&01"+   Iyer te duiken. Van snelle pasta’s en lekkere bijgerechten tot
          wisselen dan weer af en proberen overwegend – lees: zo’n   grote porties om te delen: het kookboek zit boordevol
          drie keer per week – vegetarisch of plantaardig te eten. Plant-  groenten. Sla jullie schort snel om en ontdek deze plantaar-

            /!&$ "1"+ %,"ƞ !20 $""+ (4"01&" 3 +  ))"0 ,# +&"10 1" 7&'+ǽ  dige receptjes.
          18 - NEOS
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23