Page 18 - _0BGDG_CRM NEOS SEPT 24_2435426.PDF
P. 18
Het groene kookboek:
een zomers groentefestijn
Beloftes als ‘minimale inspanning, maximaal resultaat’ en ‘smaakvolle groenterecepten’ sieren de
cover van dit kookboek. Alsof we van het kleurrijke bord op de voorkant nog niet genoeg watertandden,
gaat de kleurenparade aan recepten op de achterflap gewoon verder. “Vega en vegan voor elke dag”
belooft Rukmini Iyer ons. Plantaardig eten hoeft duidelijk niet saai te zijn. Lekker nazomeren met
recepten vol blinkende groenten? Dat hoef je ons geen twee keer te vragen!
Kim Van der Zwalmen
De koningin van de bakplaten, zo Goed voor mens en natuur
wordt ze soms genoemd. Niet gek, Uit een studie op identieke tweelingen
want Rukmini Iyer is de auteur van van de Universiteit van Stanford blijkt
meerdere kookboeken met énkel ! 1 %"1 -,0&1&"3" "ƛ" 1 3 + -) +1 /!&$
bakplaat-gerechten. Zo passeerden de eten al te merken is na 8 weken. 22 twee-
groene, zoete, wereldse, makkelijke, lingen namen deel aan de studie: aan de
snelle én groene barbecue bakplaat ene groep werden gezonde, omnivore
al de revue. Telkens verkochten de maaltijden gegeven, aan de andere ge-
boeken van de Britse chef als zoete zonde, strikt veganistische maaltijden.
broodjes. Een advocate die een culi- De gezondheid van beide groepen twee-
naire carrière-switch maakte. Naast lingen ging erop vooruit, maar die van
kookboeken-schrijfster is ze ook food- de plantaardige nog een stukje meer.
stylist en columnist bij The Guardian. Plantaardig eten betekent meer groen-
Rukmini Iyer is pescotariër, wat wil ten, fruit, granen en peulvruchten eten,
zeggen dat ze geen vlees, maar wel die op hun beurt dan weer meer vitami-
vis eet. Toch focust ze in haar boeken nen, mineralen en vezels bevatten. Al
vaak op plantaardig eten, en houdt ze )&'ƞ %"1Ǿ 7, )0 &' ")( ""1- 1/,,+Ǿ +,!&$
rekening met haar glutenvrije vrienden. om gevarieerd te eten.
Daarnaast kan één vegetarische dag per week al een groot ver-
Flexi-watte? schil maken voor het milieu. Ongeveer een derde van alle
Plantaardig eten, dat betekent een voedingspatroon volgen CO2-uitstoot in de wereld is afkomstig van voedselproductie,
waarbij je vooral fruit, groenten, noten, peulvruchten en za- 4 /3 + !" %")ƞ !,,/ !" 3)""0Ȓ "+ 72&3")-/,!2 1&"ǽ "1 ćć+ ! $
den eet. Ook vlees- en visvervangers passen daarbij. Kortom, per week zonder vlees, bespaar je volgens Week Zonder Vlees
de focus ligt op plantaardige producten. Vegetariërs vermij- op een heel jaar een CO2-uitstoot gelijk aan 323 km autorijden.
den het eten van vlees, vis en gevogelte, terwijl veganisten Daarmee geraak je vanuit het Neos Huis helemaal tot in Parijs!
daarnaast ook andere producten afkomstig van dieren ver-
mijden. Denk maar aan zuivelproducten, eieren of honing. Aan tafel
Daarnaast zijn er ook de pescotariërs (viseters) en de pollo- Reden te meer om in de plantaardige recepten van Rukmini
1 /&Ċ/0Ǿ !&" "+(") $"3,$")1" "1"+ǽ )"5&1 /&Ċ/0 ,# Ɲ"5 +&01"+ Iyer te duiken. Van snelle pasta’s en lekkere bijgerechten tot
wisselen dan weer af en proberen overwegend – lees: zo’n grote porties om te delen: het kookboek zit boordevol
drie keer per week – vegetarisch of plantaardig te eten. Plant- groenten. Sla jullie schort snel om en ontdek deze plantaar-
/!&$ "1"+ %,"ƞ !20 $""+ (4"01&" 3 + ))"0 ,# +&"10 1" 7&'+ǽ dige receptjes.
18 - NEOS