Daguitstap naar het Land van Herve

Het Land van Herve - SMAKEN EN LANDSCHAP
Culturele daguitstappen

Praktische gegevens

Land van Herve
06-11-25
Ontvangst 07:30
Aanvang 07:30
Einduur 19:30
Voor Neos leden van de eigen afdeling
Aantal plaatsen resterend: 9
A: Busreis, bezoeken en Lunchmenu gehaktballetjes,: 95,00 euro voor leden
B: Busreis, bezoeken en Vegetarisch lunchmenu: 95,00 euro voor leden
Op voorhand inschrijven verplicht

Vandaag gaan we de landbouwtoer op en brengt de bus ons naar een streek die we kunnen ontmoeten in de kaasstand van onze warenhuizen maar die misschien verder onbekend is: Het Land van Herve.

Het Land van Herve is zeer groen: het plateau wordt gekenmerkt door lage heuvels, weinig bos en hoofdzakelijk weiden en boomgaarden omheind door typische hagen "Het Bocage Landschap".

Het hoogste punt van het plateau (354 m) situeert zich ten westen van Henri-Chapelle.

Het is vooral een landbouwgebied, bekend onder meer door Hervekaas met zijn doordringende geur, boter, cider, fruitteelt (m.n. appelen en peren), appelstroop (gedeeltelijk met peren gemaakt, ook wel Luikse stroop genoemd) en fijne vleeswaren. Daarnaast wordt er ook bier gebrouwen door de Brouwerij Val-Dieu die gevestigd is in een van de bijgebouwen van de voormalige Abdij van Van-Dieu.

We starten na een koffie met croissant, met een toelichting over het Land van Herve in de "Herviscope" een mooie zaal in de gebouwen van de toeristische dienst van Herve.

In de voormiddag bezoeken we de ambachtelijke Stroopfabriek van Aubel en rijden daarna naar het indrukwekkende Amerikaans Kerkhof van HenrI-Chapelle (gesneuvelden van de "Slag der Ardennen").

Na de lunch gebruiken we de bus voor een korte Sightseeing in de streek en rijden vervolgens naar Val-Dieu om de abdijgebouwen en basiliek (niet de brouwerij) te bezoeken.

We sluiten de dag af in de Fromagerie du Vieux Moulin in Battice.

Een streekgids vergezelt ons de hele dag.

Er zijn proeverijen voorzien in de Herviscope, de Stroopfabriek en de Kaasmakerij.

We reizen met de bus en vertrekken aan GC Colomba, wijngaardstraat te Kortenberg

Lunch: 

voorgerecht:  Terrine van het huis

hoofdgerecht: Gehaktballetjes 'à la Liégeoise", frieten en sla

of een vegetarisch alternatief

Nagerecht: Appeltaart met koffie

Water / koffie / thee inbegrepen 

Andere dranken verkrijgbaar maar niet inbegrepen in de prijs

Guido