Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

Terug naar overzicht
Virga Jesse Ommegang
op 18/8/2024 om 14:00 tot 18:00
Programma:

Zevenjaarlijkse Korningsfeesten

Wanneer de Virga Jesseomgang in augustus 2024 weer door de straten trekt, is Hasselt in opperste feeststemming: woningen zijn bebloemd en straten versierd, koren laten het beste van zich horen, de beiaard klinkt en het orgel blaast, toeristen haasten zich naar de tribunes, een bedevaarder brandt nog snel een kaarsje bij de Virga Jesse.

Mariavereringen bestaan sinds eeuwen in vele vormen in Europa. In Hasselt draait alles rond de Virga Jesse, de beschermvrouw van de stad. Alle zeven jaren vormt zij de centrale figuur in de Virga Jessefeesten.

Haar beeld, dat stamt uit de veertiende eeuw, werd voor het eerst in de stad rondgedragen in diezelfde eeuw. In 1682 ontstond dan de traditie van de zevenjaarlijkse feesten rond de Virga Jesse, “’t zeveste joar”, zoals men in Hasselt zegt.

De editie ’24 staat in het teken van (h)echt zijn. Authenticiteit en verbondenheid zijn twee waarden waarnaar vele mensen vandaag verlangen. Velen zijn vandaag op zoek naar authenticiteit, verlangen naar ‘echt’ zijn en ‘echt’ kunnen en mogen zijn. De afgelopen jaren werden we ook geconfronteerd met het belang van verbondenheid, van ‘hecht’ kunnen zijn met vrienden en familie. Mensen zoeken iedere dag opnieuw naar mogelijkheden om verbindingen aan te kunnen gaan. De Virga Jesse is al zo lang een verbindende figuur.
Een aantal Neos-leden en bestuursleden stappen mee.
 
Neos Limburg reserveerde weer tribuneplaatsen voor de ommegang.
 
Georganiseerd door:
NEOS Limburg