Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

CLUB-ACTIVITEITEN

De plaatselijke afdelingen organiseren tal van activiteiten. Deze gaan van voordrachten, daguitstappen, gezellig samenzijn, sport en ontspanning,...
In onderstaand overzicht worden sommige activiteiten (voordrachten, uitstappen, cultuur) van de afdelingen in de kijker gezet. Wil je weten wat een afdeling daarnaast nog op het programma staan heeft, neem dan zeker een kijkje op de website van de afdeling. Klik hier voor een overzicht van alle afdelingen en hun website

Terug naar overzicht
Lezing : "DE GOLDEN SIXTIES" door Korneel De RYNCK
op 2/3/2023 om 14:00 tot 17:00
Programma:

Tijdens de golden sixties nam de welvaart in ons land spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Mensen kochten een auto, een televisie, diverse huishoudtoestellen en er kwam een telefoon in huis. Woningen werden uitgerust met een badkamer, terwijl het toilet zich steeds vaker binnen bevond.

Almaar meer vrouwen gingen uit werken. En de eerste supermarkten openden hun deuren. 

Tijdens deze lezing, gebaseerd op zijn boek "De golden sixties" (najaar 2022), beschrijft Korneel De Rynck op een verwonderde en gezwinde manier hoe het gewone leven veranderde tussen 1958, het jaar van de befaamde Expo ‘58, en 1973, toen de oliecrisis uitbrak met tal van foto’s en beeldfragmenten.  Het is een lezing over Soubry-kamelen, de Melkbrigade en sponsig Expobrood, over de wagens van toen, de nieuwe snelwegen en het rijbewijs dat je zomaar kon afhalen. Maar ook over draaibare tv-dakantennes en de stofzuigers van Theofiel Boemerang.  

Heel herkenbaar en nostalgisch voor wie deze periode meemaakte, heel verrassend voor wie later werd geboren. 

Korneel de RYNCK (°1986) is historicus, schrijver én reiziger. Van 2004 tot 2008 volgde hij een opleiding in de Moderne Geschiedenis aan de KULAK/KU Leuven. Met een thesis over DDR-nostalgie in Oost-Duitsland kroonde hij zich tot winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2008. Daarna werd De RYNCK een ‘meester’ in de Vergelijkende en Internationale Politiek (KU Leuven). Hij verrichtte onderzoek in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en in Israël voor een nieuwe thesis, Us here, them there. Is er Apartheid in Israël en de Westbank?. Deze scriptie werd ingekort tot een MO*-paper.  In 2011 schreef hij  De tuin van Tito, een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo. Met dat boek won hij de Groene Waterman-publieksprijs en werd hij genomineerd voor de VPRO Bob Den Uyl “Prijs voor het beste reisboek”. In 2014 verscheen IJzeren oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog. Zijn familie is afkomstig uit de Westhoek, zijn overgrootvader was soldaat aan de IJzer.  In 2018 verscheen de bestseller Vroeger was alles anders, over het dagelijks leven in België eind jaren vijftig. De golden sixties is het vervolg.

-----------------------------------------------

Na de uiteenzetting (duur: ca. 1u30) is er nog gelegenheid om wat vragen te stellen en daarna om gezellig na te praten bij een kopje koffie of een ander drankje tegen kostprijs.

Voor eventuele bijkomende inlichtingen:

  • Rita Slachmylders : tel: 052 - 30 07 31
  • of : NEOS.Londerzeel@telenet.be

(Leden : GRATIS   //   Niet-leden, geïnteresseerden  : 5 € - terugbetaald indien ze later lid worden)   

Georganiseerd door:
LONDERZEEL
Locatie:
GILDENHUIS
Gildenstraat 21
1840 LONDERZEEL