Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

CLUB-ACTIVITEITEN

De plaatselijke afdelingen organiseren tal van activiteiten. Deze gaan van voordrachten, daguitstappen, gezellig samenzijn, sport en ontspanning,...
In onderstaand overzicht worden sommige activiteiten (voordrachten, uitstappen, cultuur) van de afdelingen in de kijker gezet. Wil je weten wat een afdeling daarnaast nog op het programma staan heeft, neem dan zeker een kijkje op de website van de afdeling. Klik hier voor een overzicht van alle afdelingen en hun website

Terug naar overzicht
Lezing : “WAAROM VERGISSEN WIJ ONS ZO VAAK ?” door prof. Jean-Paul Van BENDEGEM
op 6/4/2023 om 14:00 tot 17:00
Programma:

Wij mensen vergissen ons vaak en veel. Hoe komt dat?

Al onze indrukken over de omgeving ontvangen we via onze zintuigen. Onze gedragingen zijn aangepast aan onze omgeving, omdat we er via onze zintuigen informatie over opdoen.
Zonder die informatie zouden we niet kunnen functioneren. Maar sommige eigenschappen van onze hersenen zorgen ervoor dat we onder bepaalde omstandigheden fouten gaan maken.

Niet alleen misleiden onze zintuigen ons meer dan veel, maar wanneer we ons verstand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten. In de lezing zullen daarom optische illusies aan bod komen.  Hoe misleidend zijn onze ogen? Maar ook onze oren; het is minder bekend dat ook onze oren ons kunnen bedriegen. En ten slotte zijn er nog de zogenaamde cognitieve illusies waar ons vermogen om helder en correct na te denken soms zwaar op de proef wordt gesteld. De verklaring is te zoeken in onze evolutionaire geschiedenis, , zoals Jean-Paul Van BENDEGEM ons zal uitleggen. Kortom : een verrassende en bevlogen voordracht door een legendarische Logica-prof !

Over de spreker Jean Paul VAN BENDEGEM:

Hij is geboren te Gent op 28 maart 1953 en is licentiaat in de wiskunde en doctor in de wijsbegeerte. Thans is hij emeritus professor aan de Vrije Universiteit Brussel. Voorheen was hij buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel voor de vakken logica en wetenschapsfilosofie en deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent. Van 2005 tot en met 2009 was hij decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB. Naast zijn lesopdracht was hij tevens directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie (www.vub.ac.be/CLWF/) waar een twintigtal onderzoekers aan verbonden zijn en is hij nog steeds de uitgever van het logica-tijdschrift “Logique et Analyse”.

Bij een breder publiek is hij bekend geworden door zijn deelname aan TV–programma’s zoals "De Slimste Mens" en andere.

-----------------------------------------------

Na de uiteenzetting (duur: ca. 1u30) is er nog gelegenheid om wat vragen te stellen en daarna om gezellig na te praten bij een kopje koffie of een ander drankje tegen kostprijs.

Voor eventuele bijkomende inlichtingen:

  • Rita Slachmylders : tel: 052 - 30 07 31
  • of : NEOS.Londerzeel@telenet.be

(Leden : GRATIS   //   Niet-leden, geïnteresseerden  : 5 € - terugbetaald indien ze later lid worden)   

Georganiseerd door:
LONDERZEEL
Locatie:
GILDENHUIS
Gildenstraat 21
1840 LONDERZEEL