Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

CLUB-ACTIVITEITEN

De plaatselijke afdelingen organiseren tal van activiteiten. Deze gaan van voordrachten, daguitstappen, gezellig samenzijn, sport en ontspanning,...
In onderstaand overzicht worden sommige activiteiten (voordrachten, uitstappen, cultuur) van de afdelingen in de kijker gezet. Wil je weten wat een afdeling daarnaast nog op het programma staan heeft, neem dan zeker een kijkje op de website van de afdeling. Klik hier voor een overzicht van alle afdelingen en hun website

Terug naar overzicht
Japan's Book Donation
op 28/12/2022 om 14:00 tot 16:00
Programma:
Een uitzonderlijke opportuniteit:
 
Bezoek aan de tentoonstelling: “ Japan's Book Donation to the University of Louvain” in de universiteitsbibliotheek van Leuven.

Praktische info:
 

Wanneer: woensdag 28 december om 14 uur.

Waar: we spreken af in de inkomhal van de universiteitsbibliotheek om 13u45.
Met wie: Bernadette Geutjens of Carla Meertens zijn zo vriendelijk om ons te begeleiden tijdens dit bezoek.
De kostprijs voor deze activiteit is 5€, te storten op rekeningnummer BE29 4312 6880 6164 van Neos Kessel-Lo met als vermelding “Japan”.
De betaling geldt als inschrijving. Uiterste inschrijvingsdatum is 18 december.
Aantal deelnemers is beperkt tot 20.

Universiteitsbibliotheek, die in augustus 1914 volledig in de as was gelegd. Ruim honderd jaar later maakt de schenking een belangrijk en vaak vergeten deel uit van het erfgoed van KU Leuven en de Université catholique de Louvain. De collectie behoort tot de merkwaardigste en meest systematische verzamelingen van vroegmoderne Japanse boeken buiten Japan. Het merendeel van de geschonken boeken dateert uit de Edo-periode (1600-1868). Een selectie uit deze schitterende schenking zal te bewonderen zijn op de tentoonstelling. Japan schonk deze kostbare boeken niet alleen als blijk van vriendschap jegens België, maar ook om de Japanse cultuur in Europa zichtbaarder te maken. Dit paste in het streven naar een nieuwe wereldorde waarin het Japanse keizerrijk een belangrijke rol wilde spelen. Om de achtergrond van de schenking en haar oorsprong te begrijpen, belicht de tentoonstelling de voornaamste kenmerken van de Japanse samenleving en cultuur in de jaren 1920 in de context van een wereldwijde moderniteit. Japan’s Book Donation to the University of Louvain evoceert deze periode aan de hand van talrijke filmfragmenten, foto’s, kunstwerken en objecten waaronder unieke bruiklenen van het Nationaal Museum van Japanse Geschiedenis in Sakura die voor het eerst in Europa te zien zullen zijn.

Japan's Book Donation to the University of Louvain wordt gecureerd door Prof. Dr. Jan Schmidt (Onderzoeksgroep Japanse Studies, Faculteit Letteren, KU Leuven). De tentoonstelling is een productie van KU Leuven Bibliotheken in samenwerking met UC Louvain.

Georganiseerd door:
Neos Kessel-Lo
Locatie:
Universiteitsbibliotheek Leuven
Ladeuzeplein 21
3000 LEUVEN