Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

Schenk een duolegaat
Wil jij mee bouwen aan de toekomst van Neos? Neem dan Neos op in je duolegaat als ‘goed doel’ en bezorg ook toekomstige leden de tijd van hun leven. Het principe van een duolegaat? Je verdeelt je erfenis onder twee partijen: je erfgenamen enerzijds, een goed doel anderzijds.

220 clubs en 36.000 leden, het is heel wat. Jaarlijks komen er nieuwe Neos-clubs en leden bij, en dat is ronduit fantastisch! Het runnen van zo’n grote vereniging is natuurlijk een hele opdracht. Bijna 2000 bestuursvrijwilligers en 16 professionele medewerkers zetten zich dag-in-dag-uit met hart en ziel in om ervoor te zorgen dat onze leden de tijd van hun leven beleven.

Wil jij mee bouwen aan de toekomst van Neos? Neem dan Neos op in je duolegaat als ‘goed doel’ en bezorg ook toekomstige leden de tijd van hun leven.

Het principe van een duolegaat? Je verdeelt je erfenis onder twee partijen: je erfgenamen enerzijds, een goed doel anderzijds. Je leest er hieronder meer over.  
De kracht van het duolegaat
3, 9 en 27. Dit zijn de percentages die een erfgenaam in de eerste graad aan successierechten moet betalen. Bij verdere verwantschap kan dat percentage in Vlaanderen oplopen tot 65%.
Gelukkig kan je via het duolegaat er voor zorgen dat je erfgenamen niet zo zwaar worden belast. Meer nog, je krijgt zelfs de kans om je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Hoe gaat dit in zijn werk?
1.       Kies je erfgenamen
Eerst en vooral is het belangrijk om vanuit je je persoonlijke situatie te vertrekken. Je vraagt je best eerst af aan wie je iets wil nalaten, aangezien de erfenisbelasting afhankelijk is van de graad van verwantschap. Zo zal een duolegaat vaak geen extra voordelen opleveren als je kinderen je erfgenamen zijn. Heb je geen kinderen en wil je je erfenis nalaten aan je nichtje of een goede vriend? Dan ga je best voor een duolegaat.
Eens je je erfgenamen geselecteerd hebt, moet je jezelf de vraag stellen: wie krijgt wat? Of beter: wie kan ik wat nalaten? Want volgens de Belgische wetgeving ben je niet volledig vrij om te kiezen wie je al dan niet in je erfenis opneemt. Zo zijn er erfgenamen die je niet uit je erfenis kan schrappen en die sowieso recht hebben op het voorbehouden erfdeel. Dat zijn in de eerste plaats de overgebleven echtgenoot of echtgenote en de (klein-)kinderen. Over wat er na het voorbehouden deel van je erfenis overblijft, in juridische termen het beschikbare deel genoemd, kan je vrij beslissen. Of je het nu aan je geliefde neefje, de vereniging waar je je jarenlang met hart en ziel voor hebt ingezet, nalaat of onder beiden verdeelt, dat kies je volledig zelf. Het enige wat je zeker moet doen is een testament opstellen.
2.       Het opstellen van een testament
Als je je erfenis wil nalaten aan niet-directe erfgenamen en organisaties, ben je verplicht dit in je testament te vermelden. Hiervoor heb je verschillende opties. Ofwel maak je eigenhandig een testament op. Dat heeft het voordeel dat het je geen cent kost, maar er is meer kans op juridische fouten, verlies of twijfel over de rechtsgeldigheid. Daarnaast kan je ook kiezen voor een notarieel testament, wat je meer geld kost, maar je wel meer zekerheid biedt. Beschik je over een buitenverblijf in het buitenland, dan ben je verplicht om een internationaal testament op te maken.
3.       De kracht van het duolegaat
Als je de successierechten zo laag mogelijk wil houden, moet je zeker het duolegaat eens onderzoeken. Het principe is eenvoudig: bij een duolegaat verdeel je je erfenis onder twee partijen: je erfgenamen enerzijds, een goed doel anderzijds. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe het werkt en waar de ‘winst’ zit.
Stel dat je je nichtje een vermogen van 1 miljoen euro nalaat. Dan is zij in het Vlaams Gewest volgende erfbelasting verschuldigd:

Gedeelte van de nalatenschap
Percentage
successierechten
Verschuldigde
erfbelasting
Van 0,01 euro tot 75.000 euro
45%
33 750 euro
Van 75.000,01 euro tot 125.000 euro
55%
27 500 euro
Van 125.000,01 euro tot 1.000.000 euro
65%
568 750 euro
Totaal
 
630 000 euro

 
Als je de 1 miljoen euro volledig overmaakt aan je nichtje, zal zij door de hoge erfbelasting slechts 370.000 euro overhouden van de originele som van 1 miljoen euro.
Wanneer je voor een duolegaat kiest, is het een heel ander verhaal. Stel dat je 550.000 euro aan je nichtje nalaat en 450.000 euro aan een goed doel schenkt, dan erft je nichtje meteen dat nettobedrag van 550 000 euro. Door het duolegaat neemt het goede doel immers alle successierechten op zich. Ze houdt dus meer over dan wanneer zijn de originele som van 1 miljoen euro zou geërfd hebben. Het goede doel wordt op zijn aandeel 8,5% belast. Samen met de belasting op het erfdeel van het nichtje (337.500 euro) moet het goede doel in kwestie dus 375.750 euro aan successierechten betalen. Het goede doel houdt er de mooie som van 74.250 euro aan over. Een echte win-win dus.
4.       Het duolegaat, iets voor jou?
Hoewel een duolegaat grote voordelen kan opleveren, is dit zeker niet altijd het geval. Bij een erfenis in directe lijn, waarbij de partner en/of de kinderen de erfgenamen zijn, is een duolegaat enkel nuttig als de erfenis meer dan 250.000 euro bedraagt. Daarnaast moet het bedrag dat aan het goede doel geschonken wordt voldoende hoog zijn, zodat dit zeker alle successierechten op zich kan nemen. Stel dat je je buurman 450.000 euro en het goede doel 250.000 euro nalaat, dan zou het goede doel in totaal 293.750 euro moeten betalen. En dat kan niet de bedoeling zijn.
Als je overweegt om voor een duolegaat te kiezen, is het van groot belang om bij een specialist ter zake te rade te gaan. Zo weet je zeker of een duolegaat in je voordeel zal werken en wat het minimumbedrag voor het goede doel bedraagt.

Heb je vragen of heb je gewoon nood aan een goeie babbel? Contacteer vertrouwenspersoon Farah Arrousi op  0486/17 24 26 of farah.arrousi@neosvzw.be.