Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

Persbericht 'Door afschaffing seniorentarief gaat 61% van de senioren niet meer met de trein reizen'
Na de bekendmaking dat de NMBS het vaste seniorentarief zal afschaffen, hielden wij binnen onze leden bestuursleden een bevraging wat de zij hiervan vinden. Het antwoord was heel duidelijk.

3 maart 2023

 

 

Dat het vaste seniorentarief van de NMBS gaat verdwijnen heeft voor heel wat ophef gezorgd de laatste weken, en terecht. “Deze prijsverandering druist in tegen een rationeel mobiliteitsbeleid.” klinkt het bij de leden van Neos, het Netwerk van Ondernemende Senioren. “Op de langere afstand zal dit negatieve gevolgen hebben. Men zal terug naar de auto (moeten) grijpen. Met dit nieuwe systeem win je geen enkele nieuwe klant. Integendeel, veel zullen afhaken, vooral voor de langere ritten.”

 

En dat kan niet de bedoeling zijn, want senioren zijn net de bevolkingsgroep die er vaker bewust voor kiezen om geen auto meer te hebben. Uit financiële druk met een klein(er) pensioen, door het drukker wordend verkeer of uit overweging voor het milieu. Voor hen is het belangrijk dat het voordelige vaste tarief behouden blijft. ”Met mijn pensioentje spring ik niet ver. Zo niet zie ik mij genoodzaakt om de bus te nemen... daar geeft men nog een reductie op een abonnement.” 

 

Ook senioren die wel nog een auto hebben zullen die weer vaker gaan gebruiken, zo blijkt uit een bevraging van de Neos-leden. Maar liefst 61% ziet zich genoodzaakt om niet meer met de trein te reizen en andere reisoplossingen te zoeken. “We hebben onder elkaar al besproken om terug samen met 4 de kosten te delen en met de auto te rijden als dit voordeliger is dan de trein.” 

 

Eén van de grote valkuilen, stellen de bevraagde senioren, is dat het nieuwe prijssysteem, bovenop de duidelijk duurdere prijzen voor langere ritten, ook absoluut niet eenvoudig of transparant is. Dit maakt het tijdrovend om uit te zoeken wat er nu wanneer hoeveel zal kosten, en zal vooral zorgen dat heel wat senioren te veel zullen betalen en minder met de trein zullen (kunnen) reizen. Ook de beperking tot enkel voordeliger reizen tijdens daluren komt actieve, ondernemende senioren niet ten goede. 

 

 

Neos vzw pleit dan ook voor het behoud van het vaste, duidelijke seniorentarief. “We moeten ervoor zorgen dat het voor senioren, een groep die sowieso meer drempels moet overwinnen om te reizen, overzichtelijk en betaalbaar blijft om (dag)uitstappen te maken met de trein,” zegt Neos-directeur Martin De Loose. “Voor het verenigings- en sociaal leven van senioren is fysiek samen op stap kunnen zeer belangrijk. Laten we niet nóg meer drempels voor senioren inbouwen door het seniorentarief af te schaffen. Wij hopen dan ook ten zeerste dat de NMBS en de bevoegde ministers van mobiliteit Lydia Peeters en Georges Gilkinet deze duidelijke boodschap meenemen in verdere beslissingen en dat ook pers en media hier de nodige aandacht op vestigen.” 

 

 


Voor een reactie, contacteer Martin De Loose.


Uitgebreide resultaten van de bevraging vind je hieronder: