Dirk Ballekens
Op woensdag 18/06 hebben wij genoten van een boeiende snelcursus: “Wegwijs in de champagne”, door de heer Dirk Ballekens die getuigde van heel veel kennis ter zake.
De bodemstructuur bepaalt de kwaliteit van de druiven: krijt en kalk vormen de basis. De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk. In de bekende driehoek Reims, Châlons-en-Champagne en Epernay mogen 319 gemeenten champagne produceren. Er zijn 17 Grand Cru gemeenten, 44 premier cru en de meerderheid gewoon cru.
Men gebruikt voornamelijk de pinot noir: 38%, pinot meunier: 30% en de chardonnay: 30%. De rest wordt aangevuld door andere druivensoorten, waaronder enkel nieuwe die beter geschikt zijn voor de klimaatopwarming.
Le champagne verwijst naar de wijn, la champagne naar de regio in Frankrijk. Reims en Epernay zijn de hoofdsteden van la champagne.
Champagne wordt geproduceerd in een 10-stappenplan, wat niet exclusief is. Bijvoorbeeld: een Crémant d’Alsace wordt op identieke manier gemaakt.
Welke handelsregistraties staan er op de fles? Er zijn 7 categorieën waaronder NM = négociant-manipulant, RM = récoltant-manipulant, RC = récoltant-coopérateur etc.
Champagne is de meest gecontroleerde appellatie in de wereld die ervoor zorgt dat de eigenschappen van de wijn verbonden zijn aan die specifieke regio. De naam is beschermd in heel veel landen, maar niet in Rusland en de Verenigde Staten.
Champagne is duur door de productiekosten, handmatige oost volle trosdruiven en de prijs van de druiven. Deze prijs wordt bepaald door het CIVC = Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne.
De jaaromzet bedraagt 7 miljard Euro waarvan 70% wordt gerealiseerd door de “grande maisons”. De Fransen drinken 45% van de totale productie, 55% gaat naar export.
In de Champagnestreek heerst een koel klimaat. De klimaatopwarming heeft een effect op de bodem met ernstige gevolgen die daaruit voortkomen.
Wij mochten 3 glazen champagne proeven, wat een meerwaarde betekende voor deze geslaagde causerie.





