Verslag Trias Chocoladeproeverij

Verslag "Proeverij van en voordracht over chocolade en de werking van de organisatie Trias" op 3 februari 2025

Voordracht en degustatie van chocolade

Mevr. N. Van Houte, woordvoerder van Trias, opende de wereld van de cacao voor ons.

Vooraf gaf ze een uitleg over TRIAS:
Trias is een NGO die haar oorsprong vond in het Middenveld in Vlaanderen (Ferm, Boerenbond,landelijke gilden, Neos …). Ze zijn actief in Equador en D.R. Congo . Ze werken samen met cooperaties van cacao-boeren met aandacht voor duurzaaaamheid.
Dit wil zeggen aandacht voor de Planeet, Profit en Persons.

De cacao-boom groeit in vochtig en schaduwrijke omgeving in de zone van de evenaar. Men kan meerdere keren oogsten per jaar.
De vrucht wordt opengekapt en de bonen moeten gedroogd worden. Daarna worden ze gefeermenteerd.
De volgende stap is de export naar de Westerse wereld voor verdere verwerking. Ze worden geroosterd en verder verrmalen om uiteindelijke tot cacaoboter of cacaopoeder te komen. Dit zijn de grondstoffen voor onze chocolade-bereiding.

Tijdens de proeverij bleek dat er een verschil is tussen de verschillende’chocolades’, naar gelang de herkomst. Te vergelijken met de wijn.

Als slot kregen we nog een extra chocolade reep en een boeiend boekje over de cacaoboon en chocolade.

Bij een drankje konden we nagenieten van deze activiteit.

Anny Lefrère