3-daagse reis naar Luxemburg

Verslag van de 3-daagse naar Groothertogdom Luxemburg

Waarover we het niet gaan hebben : het weer, het plaatselijk wegennet, de bevolking en hun klederdracht, het reisprogramma (elders te vinden) enz… Veeleer komen voor ons wél interessante zaken aan bod :

 

Over de reis 

Het Groot-Hertogdom ligt eigenlijk dichtbij, maar door file-leed leek het eerder een vér land. We kwamen in Echternach met de nodige vertraging, doch konden het programma afwerken (met uitzondering van de waterval van Schiessentumpel, waarvan we er de dag nadien een tiental langs de weg zagen ontspringen). Ondertussen gingen we een kijkje nemen in een rotsholte, een perekop, een zwitsers landschap en een kasteel, dat we op een haar na misten…

Van de stad Luxemburg onthouden we de speciale ligging ingesloten binnen de meander van de Alzette, de kathedraal -kleurrijke glasramen- en vooral de rondgang in de kazematten met mooie zichten op de stad doorheen de kanonsgaten (soms nog met een aftands kanon voorzien). Ook de amerikaanse begraafplaats was indrukwekkend met een immens monument en honderden witte zerkjes van jonge mensen…perfect gelijnd, zoals een soldatenpeleton.

Het bezoek aan de wijnkelders van Remich was wel vroeg ingepland (9.30u ’s morgens) maar zelfs met half-open-ogen gingen de glaasjes ‘Cremant’ gewillig naar binnen.

De boottocht op de Moezel (mét zon) gaf ons nog een laatste blik op deze toch wel rustige, groene en gevarieerde landstreek.

 

Over de begeleiding

Het is de tweede maal dat we vanwege reizen Patteeuw een “kleurrijke” gids meekregen.

Een beschrijving ga ik niet geven, maar het was geen moeite om hem tussen de 41 deelnemers terug te vinden (zowel visueel als auditief) Het moet gezegd dat hij een enorme en parate kennis had over de streek, de geschiedenis (in het algemeen) en vele wetenswaardigheden wist te vertellen. Daarnaast en daartussen vertelde hij ook vooral graag over zichzelf, zijn heldendaden en levensloop…. waarbij een wierookgeur nooit veraf was. Maar dit namen we erbij.

 

Over het eten

We hebben bij Neos Temse nog nooit geklaagd over een tekort aan eten en doen het nu evenmin. Het was veel, voor sommigen té. We kunnen spreken van velerlei ‘variaties’ ; vol-au-vent (maar dan ook vol in het bord); varkenswangetjes (met de tjes eraf); cordon bleu (met stevige vulling) en zelfs op een zomeravond “civet de la region” met eigengereide rode kool en nog wat… Wat waren we blij toen we de laatste avond ‘slechts’ een paar  broodjes kregen.

 

Over ons

Al het voorgaande is belangrijk, maar een reis beleef je met mensen, waarmee je dagelijks in contact komt en die een klimaat scheppen, waarbij men zich goed voelt of niet. Onze reizen zijn steeds een verrijking, ook omwille van de goede sfeer en de vriendschap die men voelt bij elkeen en voor iedereen. Het ‘zich goed voelen’ is zeker zoveel waard als mooie landschappen, prachtige gebouwen en lekker eten. Als dit er dan nog eens bij komt, is jullie reis gelukt !

 

Erik Peirsman

 

ps de foto's staan in het fotoalbum