Voordracht “Loslaten, anders leren omgaan met piekeren”

Praktische gegevens
Dr. Erna Claes is doctor in de psychologie, gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie en cognitieve gedragswetenschappen. Zij heeft zich als expert – trainer gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met welbevinden – mentale gezondheid.
Iedereen piekert wel eens en heeft wel eens gedachten als “Stel dat …”, “Wat als …” of “Had ik maar… ”. Soms kan piekeren je leven gaan beheersen, je wil leren loslaten maar merkt dat dit niet zo evident is. Gebaseerd op recente ontwikkelingen uit de neurowetenschappen, op de positieve psychologie, de mindfulness, en de cognitieve gedragstherapie wordt tijdens deze informatieve sessie uitleg gegeven over wat piekeren nu onderscheid van “gewoon zorgen maken”, hoe het ontstaat, wat het doet verergeren en waarom “loslaten” zo moeilijk wordt . Op basis van de kennis over de werking van ons piekerende brein kunnen tips en technieken aangereikt worden om anders te leren omgaan met piekeren. “We kunnen niet voorkomen dat gedachten als zwarte vogels boven ons hoofd cirkelen. We kunnen wel voorkomen dat ze nesten bouwen in ons haar. (Chinees spreekwoord) “ Koffie met versnapering.
Ook Interessant

Driedaagse Utrecht 3-5 febr 2026
Bij onze Noorderburen valt zoveel moois te beleven. We overladen je tijdens de cultuur driedaagse Moulin Rouge/Utrecht graag met de nodige schoonheid én culturele beleving. Neos neemt je mee! In samenwerking met partner Reizen Lauwers. DE INSCHRIJVINGEN ZIJN AFGESLOTEN!

Kerstfeest 17 december 2025
Om 14 uur is er onthaal met koffie en kerstgebak. Na de koffie brengt Jacques Lesage “KERSTMIS TUSSEN OORLOG EN VREDE” Woordkunst en muziek. Teksten van Stijn Streuvels Claes, Timmermans en hedendaagse schrijvers. Poëzie en proza afgewisseld met oude Kerstliederen, klassiek muziek, evergreens en improvisaties.

"Mocktails 100% SMAAK!" 9 december 2025
Mocktails: kleurig gemengde drankjes met weinig of geen alcohol. Mocktails voor een verjaardagsfeestje of party van kinderen of kleinkinderen, maar zeker ook als volwaardig alcoholvrij aperitief.
