Page 48 - _05V1L_Proof 09.30.26.pdf
P. 48

Een (h)eerlijke


                                            start van de zomer




                                            Neos Diepenbeek slaat aan het shaken tijdens
                                            de cocktail/mocktail workshop van Trias


                                            Als ik afzak naar Diepenbeek, een bruisende gemeente met een
                                            universiteit net naast Hasselt, is het een prachtige zomer dag.
                                            Ideaal weer om op een terrasje te genieten van een heerlijk drank-
                                            je. En laat ik dat nu net van plan zijn, want samen met Neos
                                            Diepenbeek ga ik genieten van een mocktail & cocktail workshop.
                                                                                                Emelie Pauwels

          Het is misschien de laatste activiteit   steranijs, kaneel, limoensap, hibiscus-  de Spanjaarden over heel de wereld
          van dit werkjaar voor Neos Diepenbeek,   siroop en honing - smaakt alvast naar   verspreid. Terwijl de oorspronkelijke
          maar aan enthousiasme zeker geen ge-  meer. Zo mogen we nog gefopt worden!  palmboom maar liefst 15 m hoog kon
          brek. Heerlijk genietend op een terrasje                            worden, kennen we nu alleen de com-
          werpen de leden watertandend al een   De kunst van het shaken       pacte versie van 1,5 m waar slechts
          blik in het receptenboekje vol heerlijke   Alex Kooi: De eerste les bij het maken   één ananas aan groeit. Wat dan met de
          cocktails en mocktails, popelend om   van cocktails en mocktails: Het moet   rest van de boom? De vezels verwerkt
          zelf aan de slag te gaan. Maar vooraleer   juist zijn. Net zoals bij patisserie moe-  men tot schoenen, textiel en een soort
          ze als volleerde barmannen en -vrou-  ten de verhoudingen juist zitten om   kunstleer waarvan zelfs de zetels in een
          wen aan het shaken slaan, leert wijn-   de perfecte smaak te krijgen. Als je zelf   elektrische Porsche worden gemaakt.
          en cocktailspecialist Alex Kooi hen eerst   aan de slag wil gaan, schaf je dan zeker   Wie dacht dat duurzaam niet luxueus
          de knepen van het vak.            een cocktailmaatbeker met schaalver-  kon zijn?
                                            deling op de binnenkant en een shaker   Maar nu hoog tijd om te beginnen
          Mock- of cocktail?                met een inhoud van minstens 60 cl   shaken. Het eerste duo bijt de spits af
          “We starten met een frisse mocktail en   aan. Zo hebben je ijsblokjes voldoende   en waagt zich onder het toeziend oog
          eindigen met een zwoele cocktail.”   plaats zodat ze niet breken of smelten   van Alex aan een Caledonia Beach,

          Alex Kooi %""ƞ "/ !2&!")&'( 7&+ &+ǽ    /   en tover jij in een vingerknip een ijs-  een heerlijke cocktail met ananassap,
          wat is een mocktail precies?  Mocktail   koude cocktail tevoorschijn. Maar de   vermout en Blue Curaçao. Wist je dat
          is een combinatie van het Engelse   allerbelangrijkste les: houd altijd met   vermout eigenlijk een soort wijn is,
          werkwoord ‘to mock’ (beetnemen) en   beide handen je shaker vast tijdens het   waar alcohol, suiker en kruiden aan toe-
          cocktail. Met andere woorden, je wordt   schudden en schud nooit in de richting   gevoegd zijn?  Dus eens open, kan je het
          beetgenomen omdat je een cocktail   van je gasten.                  - net zoals witte én rode wijn trouwens -
          zonder alcohol krijgt. Maar wel boorde-                             best bewaren in de koelkast. Drink je
          vol smaak. Zoet, bitter, gekruid,... Mock-  De kunst van het proeven  het liever op kamertemperatuur? Weet
          tails bestaan in alle geuren, kleuren en   Nu we de basis onder de knie hebben,   ! + ! 1 ""+ 3,))" Ɲ"0 -"/ 22/ *"1 Ǘ $/ Ȓ

          smaken én je kan er met volle teugen   kunnen we aan onze culinaire reis door   den afkoelt of opwarmt. Bij het mengen
          van genieten zonder dat er een kater   de Filipijnen beginnen, waarbij we   van de drankjes speelt de volgorde geen
          om de hoek loert. Heerlijk toch?   starten met enkele heerlijke creaties   rol, maar barmannen beginnen vaak
          Onze eerste mocktail - met als basis   met ananas. Deze vrucht komt oor-  met de goedkoopste drank. Als je dan
          limoenthee, op smaak gebracht met   spronkelijk uit Brazilië, maar werd door   per ongeluk morst of opnieuw moet
          48 - NEOS
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53