Page 48 - _05V1L_Proof 09.30.26.pdf
P. 48
Een (h)eerlijke
start van de zomer
Neos Diepenbeek slaat aan het shaken tijdens
de cocktail/mocktail workshop van Trias
Als ik afzak naar Diepenbeek, een bruisende gemeente met een
universiteit net naast Hasselt, is het een prachtige zomer dag.
Ideaal weer om op een terrasje te genieten van een heerlijk drank-
je. En laat ik dat nu net van plan zijn, want samen met Neos
Diepenbeek ga ik genieten van een mocktail & cocktail workshop.
Emelie Pauwels
Het is misschien de laatste activiteit steranijs, kaneel, limoensap, hibiscus- de Spanjaarden over heel de wereld
van dit werkjaar voor Neos Diepenbeek, siroop en honing - smaakt alvast naar verspreid. Terwijl de oorspronkelijke
maar aan enthousiasme zeker geen ge- meer. Zo mogen we nog gefopt worden! palmboom maar liefst 15 m hoog kon
brek. Heerlijk genietend op een terrasje worden, kennen we nu alleen de com-
werpen de leden watertandend al een De kunst van het shaken pacte versie van 1,5 m waar slechts
blik in het receptenboekje vol heerlijke Alex Kooi: De eerste les bij het maken één ananas aan groeit. Wat dan met de
cocktails en mocktails, popelend om van cocktails en mocktails: Het moet rest van de boom? De vezels verwerkt
zelf aan de slag te gaan. Maar vooraleer juist zijn. Net zoals bij patisserie moe- men tot schoenen, textiel en een soort
ze als volleerde barmannen en -vrou- ten de verhoudingen juist zitten om kunstleer waarvan zelfs de zetels in een
wen aan het shaken slaan, leert wijn- de perfecte smaak te krijgen. Als je zelf elektrische Porsche worden gemaakt.
en cocktailspecialist Alex Kooi hen eerst aan de slag wil gaan, schaf je dan zeker Wie dacht dat duurzaam niet luxueus
de knepen van het vak. een cocktailmaatbeker met schaalver- kon zijn?
deling op de binnenkant en een shaker Maar nu hoog tijd om te beginnen
Mock- of cocktail? met een inhoud van minstens 60 cl shaken. Het eerste duo bijt de spits af
“We starten met een frisse mocktail en aan. Zo hebben je ijsblokjes voldoende en waagt zich onder het toeziend oog
eindigen met een zwoele cocktail.” plaats zodat ze niet breken of smelten van Alex aan een Caledonia Beach,
Alex Kooi %""ƞ "/ !2&!")&'( 7&+ &+ǽ / en tover jij in een vingerknip een ijs- een heerlijke cocktail met ananassap,
wat is een mocktail precies? Mocktail koude cocktail tevoorschijn. Maar de vermout en Blue Curaçao. Wist je dat
is een combinatie van het Engelse allerbelangrijkste les: houd altijd met vermout eigenlijk een soort wijn is,
werkwoord ‘to mock’ (beetnemen) en beide handen je shaker vast tijdens het waar alcohol, suiker en kruiden aan toe-
cocktail. Met andere woorden, je wordt schudden en schud nooit in de richting gevoegd zijn? Dus eens open, kan je het
beetgenomen omdat je een cocktail van je gasten. - net zoals witte én rode wijn trouwens -
zonder alcohol krijgt. Maar wel boorde- best bewaren in de koelkast. Drink je
vol smaak. Zoet, bitter, gekruid,... Mock- De kunst van het proeven het liever op kamertemperatuur? Weet
tails bestaan in alle geuren, kleuren en Nu we de basis onder de knie hebben, ! + ! 1 ""+ 3,))" Ɲ"0 -"/ 22/ *"1 Ǘ $/ Ȓ
smaken én je kan er met volle teugen kunnen we aan onze culinaire reis door den afkoelt of opwarmt. Bij het mengen
van genieten zonder dat er een kater de Filipijnen beginnen, waarbij we van de drankjes speelt de volgorde geen
om de hoek loert. Heerlijk toch? starten met enkele heerlijke creaties rol, maar barmannen beginnen vaak
Onze eerste mocktail - met als basis met ananas. Deze vrucht komt oor- met de goedkoopste drank. Als je dan
limoenthee, op smaak gebracht met spronkelijk uit Brazilië, maar werd door per ongeluk morst of opnieuw moet
48 - NEOS