Page 14 - _0877K_CRM NEOS Dec_2348159858.PDF
P. 14

Schartong: heerlijke   bijvangst







          Schartong werd uitgeroepen tot Vis van het Jaar 2023. Een fantastische keuze! Het is een vis met een
          verfijnde smaak en je kan er in de keuken veel kanten mee op. Toch is de vis nog relatief onbekend en
          dus ook onbemind. Daarom delen we hier - naast kooktips - enkele weetjes over deze vissoort.
                                                                                                  Info VLAM


          Schartong: schar noch tong                         Vroeger sprak men ook van ‘scharretong’ en onze vissers
          Schartong en tongschar: hun namen lijken heel goed op   spreken soms van ‘Schotse schulle’ of  ‘Schotse schol’ om-
          elkaar, maar het zijn wel degelijk twee verschillende vissoor-  dat ze voor de Schotse kust gevangen wordt. Ook ‘scheve
          ten. De schartong is geen familie van de schar, noch van de   mulle’ hoor je soms. De vissers van Boulogne gebruikten de
          tong. Tongschar is een scholachtige platvis met zacht, dik en   schartong vroeger om aan boord vissoep van te koken, en
          wit vlees. Schartong behoort ook tot de orde van de platvis-  gebruikten de weinig complimenteuze naam ‘salope’, wat
          sen, maar komt uit de tarbotfamilie en wordt hier vaak als   ‘smeerlap’ betekent.   De vis komt verder voor in het water

           &'3 +$01 $"3 +$"+ǽ   % /1,+$ %""ƞǾ &+ 1"$"+01"))&+$ 1,1 !"   rond IJsland tot aan de Canarische eilanden en in de Mid-
          tongschar, een grote kop en een grote bocht in de zijlijn.   dellandse Zee.



          Schartong met zilte aardappelsalade


                                                                              Ingrediënten
                                                                              • 2 schartongen
                                                                              • 500 g krielaardappelen
                                                                              • 3 stengels selder
                                                                              • 100 g zeekraal
                                                                              • 1 bakje tuinkers
                                                                              • 2 citroenen
                                                                              • 100 g gepelde garnalen
                                                                              • 2 el yoghurt
                                                                              • 2 el mayonaise
                                                                              • 1 el grove mosterd
                                                                              • Boter
                                                                              • Olijfolie
                                                                              • Peper en zout


          Bereiding
          Snijd de selder in blokjes en bak ze in boter beetgaar. Kruid met peper en zout. Boen de krieltjes schoon en kook ze in 12 minuten
          gaar in licht gezouten water. Blancheer er de laatste minuut de zeekraal bij.
          Meng de yoghurt met de mayonaise, mosterd en het sap van een halve citroen. Kruid met peper en zout.
          Kruid de schartong met peper en zout en bak ze langs beide kanten goudbruin en gaar in boter.
          Halveer de gekookte krieltjes. Maak een salade met de krieltjes, 2/3de van de zeekraal, tuinkers en selder. Meng er 2 à 3 eetlepels
          !/"00&+$ !,,/ǽ  %"- !" 0 ) !" &+ ""+ (,* "+  "01/,,& *"1 !" %")ƞ 3 + !" $ /+ )"+ǽ

          Leg de gebakken vis op een schaal en werk af met de rest van de garnalen en de zeekraal. Geef er nog wat partjes citroen bij.
          14 - NEOS
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19