Page 20 - CRM NEOS JUNI 24_03062024.pdf
P. 20
Asperges: de lente op je bord
Daar is de lente, daar zijn de asperges! Zacht van
smaak, een lekkere bijt en een heerlijk aroma. De
Romeinen en oude Egyptenaren wisten het ook al:
de asperge is een topgroente. Je moet wel snel
zijn als je van dit witte goud wilt genieten, want het
aspergeseizoen is kort: van april tot juni zijn ze op
hun best. Voor echte liefhebbers betekent dat dus
vanaf april elke week asperges op het menu. Hier
alvast wat informatie en inspiratie!
Kim Van der Zwalmen
invriest, schil je de asperges en snij je de onderkant van de
steel weg. Daarna dep je ze droog en steek je ze in een diep-
Tricolore aan asperges vrieszak, waar ze zo’n 4 tot 6 maanden goed blijven. Wan-
Asperges worden dan wel het witte goud genoemd, maar wist neer je met ingevroren asperges aan de slag gaat, leg je ze
je dat er eigenlijk 3 kleuren asperges bestaan? Naast de witte meteen in kokend water. Ontdooien is niet nodig.
variant zijn er ook groene en zelfs paarse asperges. De drie
soorten zijn van dezelfde plant afkomstig, maar hun groeiwij- Bizar neveneffect
ze is anders. Witte asperges groeien ondergronds en zien dus Asperges zitten bomvol voedingsvezels en vitamine C. Lek-
geen zon. Groene en paarse asperges dan weer wel: zij groeien ker en gezond dus, dat witte – en groene – goud. Maar, wie
bovengronds. Dat zorgt ervoor dat ze minder zorg nodig heb- vaak asperges eet, heeft misschien ook al wel opgemerkt
ben en sterker van smaak zijn. Voor fans van een zachtere, dat zijn urine niet veel later een scherpe geur had. Dat komt
minder uitgesproken smaak is de witte variant ideaal. omdat asperges een zuur bevatten waar zwavel aan verbon-
den wordt bij de vertering. Die zwavelhoudende verbindin-
Verse asperges piepen gen duiken dan weer op in de urine en veroorzaken dat ei-
Paarse en groene asperges bestaan, maar roze of blauwe ze- genaardige geurtje.
ker niet. Zie je witte asperges met die tinten in de winkelrek-
ken liggen, dan neem je ze dus ook maar best niet mee. Hoe Aan de slag
kies je er dan wél de beste asperges uit? Het is belangrijk dat Asperges kan je op talloze manieren bereiden. Koken, wok-
de kop onbeschadigd is, dat de asperges niet vezelig zijn, en ken, grillen of bakken? Het kan allemaal! Witte asperges
dat het onderste deel van de stengel niet houterig, hol of schil je best van boven naar beneden met een mesje of dun-
droog is. Merk je een zure geur op? Die asperges laat je ook schiller. Let erop dat er geen vezels achterblijven. Groene as-
best links liggen. Wanneer je asperges gevonden hebt die perges hebben een dunne schil en hoef je niet te schillen.
aan al die eisen voldoen, doe dan nog een laatste versheids- Toch liever zonder? Leg ze dan eerst 30 minuten in koud wa-
test en wrijf de asperges tegen elkaar. Als ze een piepend ge- ter, zo gaat het gemakkelijker. Kieper je aspergeschillen en
luid maken, zijn ze helemaal vers! steelstukjes ook niet meteen in de vuilnisbak: ze vormen de
ideale basis voor soepen en sausen. Staan asperges de ko-
Eens je een voorraad asperges hebt ingeslagen, wil je die mende weken meermaals op het menu? Vries dan het eerste
buit natuurlijk goed bewaren. Dat doe je best gewikkeld in kookvocht in en kook er de volgende portie asperges in. Je
een vochtige doek op een koele, donkere plek. Wil je asper- asperges zullen nog intenser en rijker smaken. Probeer het
ges wat langer bewaren, dan kan je ze invriezen. Voor je ze eens uit met deze Lekker Van Bij Ons-recepten.
20 - NEOS