Page 14 - _05V1L_Proof 09.30.26.pdf
P. 14
Tafel voor één
Zelfzorg is: koken voor jezelf
Ongeveer één op vijf Belgische volwassenen woont alleen. Voor hen
is de drempel om een eigen potje te koken vaak hoog. Take away
loert al gauw om de hoek. Zo kan een afwas vermeden worden én
moet er geen voedsel weggegooid worden. Voor wie wél zelf aan de
slag wil, bracht schrijfster Nathalie Le Blanc een kookboek uit. Maak
kennis met ‘Tafel voor één’.
Silke Nauwelaerts
In het vorige magazine lazen we het al: spant mij, en ik geniet er van om op Koken als ultieme zelfzorg
Senioren en singles vragen dat super- zoek te gaan naar een bepaald recept. Als je kookt, zorg je voor iemand. Je
markten bewuster omgaan met hun Het viel me daarbij op dat er weinig houdt er letterlijk iemand mee in leven.
doelgroep door kleinere verpakkingen ,"("+ 0-" &Ɯ"( $"/& %1 7&'+ ,- ))""+Ȓ Daar komt nog een sociaal aspect bij
te voorzien. Verpakkingen met daarin staanden. Mijn boekenkast staat vol omdat eten in onze cultuur centraal
één stuk vis of vlees zijn al vaker te koop met boeken die ik aanvulde met kleine staat. Mensen zijn sociale wezens die
en ook een taart kan je krijgen in apart briefjes waarop ik de ingrediënten graag samen aan tafel zitten, samen
verpakte stukken. Promoties daaren- schreef voor een éénpersoonsgerecht. eten en drinken, samen feesten. Dat so-
tegen zijn er enkel voor grote verpak- Ik verzamelde mijn lievelingsrecepten ciale aspect valt weg als alleenstaande.
kingen. Denk maar aan de 2+1 actie of in een boek ‘Tafel voor één’ en hoop Nathalie: “Mensen zeggen vaak: Waar-
de 800g + 200g gratis. Terwijl de realiteit hiermee inspiratie te bieden aan men- om zou ik een half uur koken als het na
toont dat steeds meer Belgen alleen sen die hun eigen potje moeten koken vijf minuten al op is? Maar het is niet op.
wonen. Bijna 36% van de huishoudens Het is opgegeten, maar niet op. Eten
in ons land bestaat uit alleenwonen- zorgt de rest van de dag voor brandstof.
den. Deze groep vormt daarmee een Koken is een vorm Koken is een vorm van zorgen en dat
aanzienlijk deel van onze economie en van zorgen en dat doen doen we nu eenmaal meer voor ande-
daar kan je maar beter rekening mee we nu eenmaal meer ren dan voor onszelf. Maar zelfzorg is zo
houden. voor anderen dan belangrijk. Dat woord wordt tegen-
voor onszelf woordig veel te vaak gebruikt, bijna al-
De drempel van het alleen les is zelfzorg, maar voor jezelf koken is
koken een van de meest fundamentele manie-
Journaliste en schrijfster Nathalie Le en voor wie take away niet (altijd) vol- ren van zelfzorg. Ik keek naar een online
Blanc begrijpt de moeilijkheden die al- doet. Want voor jezelf koken is toch een masterclass koken van de Italiaanse
leenstaanden ervaren. “Ik kook al 40 drempel waar je over moet. De organi- chef Massimo Bottura wiens zienswijze
jaar voor mezelf en heb een fascinatie satie ligt dan volledig bij jou. Jij moet ‘food is love’ is. Als ik take away bestel,
voor eten. Die liefde voor eten kreeg ik naar de winkel gaan, zelf koken en voor- %""ƞ !" * + !&" !" 020%& * (1" *&'
van thuis uit mee. In mijn gezin werd er al: iets bedenken om te koken want dan graag gezien? En de traiteur? Die
heel graag gegeten. Doorheen de jaren daarvoor kan je niet ten rade bij je huis- mensen doen hun uiterste best om lek-
verzamelde ik heel wat kookboeken en genoten. Bij dat laatste wil ik een hulp ker te koken maar au fond gaat het om
recepten. Ik kook heel graag, het ont- zijn.” een economische trans actie. Niets mis
14 - NEOS