Page 18 - CRM NEOS MAART 23_2309486.pdf
P. 18
Groentekost? Dagelijkse kost!
Trouwe kijkers van ‘Dagelijkse Kost’ weten dat kok Jeroen Meus
houdt van een lekker stukje vlees en een goede moot vis, vaak ge-
bakken in flink wat boter. Toch biedt het programma meer dan dat.
In zijn vijftiende kookboek ‘Groentekost’ bundelt de kok zijn lek-
kerste vegetarische gerechten, boordevol groenten. Om lekker en Je bent wat je eet
verantwoord het voorjaar in te duiken. Smakelijk! Met die focus op vegetarische gerech-
Silke Nauwelaerts ten volgt Jeroen Meus het voorbeeld
van andere bekende koks zoals Jamie
Groenten speelden altijd al een belangrijke rol in het leven Oliver en Yotam Ottolenghi. Steeds meer wijken we af van het
van Jeroen Meus, de Dagelijkse Kost-chef. Zo leerde zijn traditionele Vlaamse eetpatroon waarbij een warme maaltijd
West-Vlaamse bompa hem asperges steken en zat hij met zijn bestaat uit drie elementen: aardappelen, groenten en een
broers urenlang boontjes te doppen aan de keukentafel of stuk vlees. Meer en meer mensen, zeker jongeren, verkiezen
kilo’s tomaten te roerzeven. Voor zijn nieuwste kookboek se- een vegetarische maaltijd. Het advies om minder vlees te eten
lecteerde de kok zijn favoriete vegetarische recepten en enke- dringt door. Je vindt steeds makkelijker vleesvervangers of
le nieuwe bereidingen. Genoeg inspiratie om het weekmenu exotische ingrediënten uit de wereldkeuken zodat variëren
een vegetarisch tintje te geven en meer groenten op tafel te kinderspel wordt. Door vegetarisch te eten, toon je dat je be-
toveren. Samen rond de tafel voor een bord gezonde kost. Of wust bezig bent met eten, je gezondheid en de impact op het
zoals hij zelf zegt: “Neem je tijd. Maak het gezellig. Wees lief. klimaat. Gezond eten wordt zo een statement waarbij ‘je bent
God save the beans.” wat je eet’.
Dahl met zoete aardappel, rode linzen en halloumi
Bereiding Ingrediënten ✔ 100g cashewnoten
Laat de linzen even weken in wat water. ✔ 100g rode linzen ✔ 200g spinazie
Verhit een scheut olie. Snijd de groenten vrij grof: ui, ✔ 1 rode ui ✔ 200g halloumi
zoete aardappelen, selderij en wortelen. Laat alle
✔ 2 zoete aardappelen ✔ ½ citroen
groenen stoven in de olie. Doe er de geplette knoflook, ✔ 3 stengels bleekselderij ✔ ½ bosje koriander
geraspte gember en currypasta bij en laat even mee- ✔ 1 naanbrood
bakken. Kruid de curry tot slot met komijn, kardemom, ✔ 4 wortelen
tandoorikruiden en garam masala. ✔ 2 teentjes knoflook ✔ komijn
Giet de linzen door een ✔ 30g gember ✔ kardemom
zeef en voeg ze toe. Voeg ✔ 1el rode currypasta ✔ tandoorikruiden
er vervolgens 2dl water, ✔ 1 blik tomatenblokjes ✔ garam masala
tomatenblokjes en kokos- ✔ 1 blik kokosmelk ✔ olijfolie
melk aan toe en breng het
geheel aan de kook. Laat Voeg de spinazie toe aan de dahl. Die mag er rauw bij, zodra
de dahl 45 minuten pruttelen die erdoor geroerd is, zal hij garen.
onder een deksel. Snijd de halloumi in blokjes. Laat wat olie heet worden in een
Laat een pannetje met wat olie pan en bak de blokjes halloumi goudbruin.
heet worden, hak de cashewno- Werk de dahl af met wat citroensap, de cashewnoten, de kori-
ten grof en kleur ze. ander en de gebakken halloumi. Serveer met wat naanbrood.
18 - NEOS