Page 18 - CRM NEOS MAART 23_2309486.pdf
P. 18

Groentekost? Dagelijkse kost!






          Trouwe kijkers van ‘Dagelijkse Kost’ weten dat kok Jeroen Meus
          houdt van een lekker stukje vlees en een goede moot vis, vaak ge-
          bakken in flink wat boter. Toch biedt het programma meer dan dat.
          In zijn vijftiende kookboek ‘Groentekost’ bundelt de kok zijn lek-
          kerste vegetarische gerechten, boordevol groenten. Om lekker en     Je bent wat je eet
          verantwoord het voorjaar in te duiken. Smakelijk!                   Met die focus op vegetarische gerech-
                                                         Silke Nauwelaerts    ten volgt Jeroen Meus het voorbeeld
                                                                              van andere bekende koks zoals Jamie
          Groenten speelden altijd al een belangrijke rol in het leven   Oliver en Yotam Ottolenghi. Steeds meer wijken we af van het
          van Jeroen Meus, de Dagelijkse Kost-chef. Zo leerde zijn   traditionele Vlaamse eetpatroon waarbij een warme maaltijd
          West-Vlaamse bompa hem asperges steken en zat hij met zijn   bestaat uit drie elementen: aardappelen, groenten en een
          broers urenlang boontjes te doppen aan de keukentafel of   stuk vlees. Meer en meer mensen, zeker jongeren, verkiezen
          kilo’s tomaten te roerzeven. Voor zijn nieuwste kookboek se-  een vegetarische maaltijd. Het advies om minder vlees te eten
          lecteerde de kok zijn favoriete vegetarische recepten en enke-  dringt door. Je vindt steeds makkelijker vleesvervangers of
          le nieuwe bereidingen. Genoeg inspiratie om het weekmenu   exotische ingrediënten uit de wereldkeuken zodat variëren
          een vegetarisch tintje te geven en meer groenten op tafel te   kinderspel wordt. Door vegetarisch te eten, toon je dat je be-
          toveren. Samen rond de tafel voor een bord gezonde kost. Of   wust bezig bent met eten, je gezondheid en de impact op het
          zoals hij zelf zegt: “Neem je tijd. Maak het gezellig. Wees lief.   klimaat. Gezond eten wordt zo een statement waarbij ‘je bent
          God save the beans.”                               wat je eet’.

          Dahl met zoete aardappel, rode linzen en halloumi


          Bereiding                                       Ingrediënten               ✔ 100g cashewnoten
          Laat de linzen even weken in wat water.         ✔ 100g rode linzen         ✔ 200g spinazie
          Verhit een scheut olie. Snijd de groenten vrij grof: ui,   ✔ 1 rode ui     ✔ 200g halloumi
          zoete aardappelen, selderij en wortelen. Laat alle
                                                          ✔ 2 zoete aardappelen      ✔ ½ citroen

          groenen stoven in de olie. Doe er de geplette knoflook,   ✔ 3 stengels bleekselderij  ✔ ½ bosje koriander
          geraspte gember en currypasta bij en laat even mee-                        ✔ 1 naanbrood
          bakken. Kruid de curry tot slot met komijn, kardemom,   ✔ 4 wortelen

          tandoorikruiden en garam masala.                ✔ 2 teentjes knoflook       ✔ komijn
                                Giet de linzen door een   ✔ 30g gember               ✔ kardemom
                                zeef en voeg ze toe. Voeg   ✔ 1el rode currypasta    ✔ tandoorikruiden
                                er vervolgens 2dl water,   ✔ 1 blik tomatenblokjes   ✔ garam masala
                                tomatenblokjes en kokos-  ✔ 1 blik kokosmelk         ✔ olijfolie
                                melk aan toe en breng het
                                geheel aan de kook. Laat     Voeg de spinazie toe aan de dahl. Die mag er rauw bij, zodra
                                de dahl 45 minuten pruttelen   die erdoor geroerd is, zal hij garen.
                                onder een deksel.            Snijd de halloumi in blokjes. Laat wat olie heet worden in een
                                Laat een pannetje met wat olie   pan en bak de blokjes halloumi goudbruin.
                                heet worden, hak de cashewno-  Werk de dahl af met wat citroensap, de cashewnoten, de kori-
                                ten grof en kleur ze.        ander en de gebakken halloumi. Serveer met wat naanbrood.

          18 - NEOS
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23