Page 14 - _03RAN_CRM NEOS JUNI 23_2322530.PDF
P. 14

Zonder slavernij was
                                                      er geen suiker in onze
                                                      contreien en waren we
          voorouders in de slavernij voelen zich        blijven bakken met
          daardoor heel erg gezien.”
                                                       honing. Dat zou een
                                                      hele andere bakcultuur
          Recepten uit 1519
          In het boek komen eeuwenoude recep-            gegeven hebben
          ten aan bod. Hiervoor was jarenlang
          onderzoek nodig. Een onderzoek dat
          zes jaar in beslag nam en daarmee
          getuigt van heel veel passie en een
          grenzeloze nieuwsgierigheid. Regula:
          “Voor het onderzoek naar onze eet-
          cultuur trok ik vaak naar de Hendrik
          Conscience Erfgoedbibliotheek. Daar
          werken zo’n behulpzame mensen die
          veel meer weten dan wij. Soms kreeg ik
          op zondagavond nog een mail dat ik
          een bepaald boek nog eens moest be-
          (&'("+ǽ  " ,2!01" $"0 %/&ƞ"+ ( + '"
          vaak niet lezen. Die bevatten dan bena-  In de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek vond Regula een schat aan informatie
          mingen voor ingrediënten die nu niet   over onze eetcultuur
          meer bestaan of de ingrediënten wer-
          den fonetisch neergeschreven omdat   meringue daar. Thuisbakgebak is haal-  diënten moet bevatten. Liever dat dan
          %"1 0 %/&ƞ 1,"+ +,$ +&"1 $"01 +!  /!&-  baar, eenvoudig, genre wafels en rozij-  dat alle tierlantijntjes er top uitzien maar
          seerd was, maar dan ga je op zoek naar   nenbrood. Regula: “Een vlaai zou te een-  de smaak zoek is. Chique? Voornaam?
          meer recente vertalingen. Uiteindelijk   voudig zijn volgens mijn collega bij Bake     1 %,"ƞ +&"1ǽ  "(("/ *,"1 %"1 7&'+ǽȋ  "1
          herschreef ik deze recepten zodat ze    ƛǾ %,Ɲ"3"/ + &"/  "/* +   +  "+!"/Ǿ   recept dat we hieronder opnemen is dat
          behapbaar zijn voor iedereen. Het oud-  maar geef mij een goeie kriekenvlaai,   van de potsuikervlaai, ook wel knobbel-
          ste kookboek dat ik kon inkijken was er   met een smaakvol gistdeeg en een vul-  tjesvlaai genoemd. Met haar banketbak-
          eentje uit 1519 en kwam uit Brabant,   ling met lekkere krieken? Daar word ik   kersroom en een topping van suiker-
          onze contreien dus. Antwerpen was in   stil van. Zo’n taart is goudeerlijk. Je kan   strooisel dé favoriet van tv-kok Nigella
          die tijd het centrum van het noordelijke   niks wegsteken zodat ze de beste ingre-  Lawson. Ik mocht de taart, net als de
          Europa. Alles werd in die stad verhan-                              Limburgse kriekenvlaai en de bakke-
          deld zodat mensen toegang hadden tot                                moezenvlaai (taart met trage ovenge-
          ingrediënten zoals specerijen.”    De Vlaamse bakcultuur,           droogde zure peertjes die door het bak-

                                                 dat is er een van            ken heerlijk zoet worden) proeven.
          Met liefde gemaakt,                 thuisbakkers. Chique?           Simpel, met een smeuïge pudding voor
          dat smaakt                                                          ""+ 7  %1Ǿ Ɲ24"")  %1&$ *,+!$"3,")
          De Vlaamse bakcultuur, dat is er een van   Voornaam?                met als contrast een zandachtig suiker-
          thuisbakkers. Niet te vergelijken met de   Dat hoeft niet.          strooisel als bovenlaag en daarbij nog
          Franse patisserie met een spiegel boven-  Lekker moet het zijn       een lekker gistdeeg. Verkocht! Laat het
          op de taart, nog een mousse hier en een                             smaken.

          14 - NEOS
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19